.

Okunma Sayısı : 260 13. 06. 2025

Ticaret Bakanlığı hima­yelerinde, Mersin Vali­liği koordinasyonunda, Mersin Ekonomi Platformu ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, Borsamız, Mersin Deniz Ti­caret Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Çukurova Kalkın­ma Ajansı iş birliğinde “Bölgesel Güçten, Küresel Oyunculuğa” mottosuyla düzenlenen Mersin Ekonomi Zirvesi Sonuç Bildirgesi Top­lantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleşti.

 

Tarım, turizm, lojistik ve sanayi sektörlerinde, “Mersin Ekonomisinin Stratejik Dönüşümü” amacıyla izlenecek yol haritasının belirlendiği toplantıda Borsamız Başkanı Abdullah Özdemir ve Meclis Başkanımız Münir Şen de hazır bulundu. Mersin Valisi Atilla Toros, Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış, Ali Kıratlı ve Mehmet Emin Ekmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İlçe Belediye Başkanları, Odalar ve STK başkanlarıyla iş insanları katıldı.

 

Bakan Bolat: “Mersin, Doğu Akdeniz'in ticaret ve taşımacılık merkezidir.”

 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Mersin Ekonomi Zirvesi Sonuç Bildirgesi Toplantısı'nda, Mersin'in bir marka şehir, birlikte gelişmenin ve güçlenmenin de merkezi olduğunu vurguladı.

 

Mersin’in 2024 yılında yüzde 4,6 artışla 10 milyar 1 milyon dolarlık ihracat hacmine sahip olduğunu memnuniyetle gördüklerini belirten Ticaret Bakanı Bolat, bunun yaklaşık yarısının tarım ve işlenmiş gıda ürünlerinden kaynaklandığını ifade etti.

 

Bakan Bolat, Mersin'in Doğu Akdeniz'in ticaret ve taşımacılık merkezi olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

 

"Aslında bu Doğu Akdeniz'i şöyle düşünmek lazım; Afrika 45 dakika uçakla, Mersin'den İskenderiye 45 dakika, yine bütün Orta Doğu çok yakın. Yakında Mersin-Lazkiye feribot seferleri başlıyor, Mersin-Tartus feribot seferlerini başlattık ve Mersin aynı zamanda İpek Yolu'nun geçtiği yer, bütün Güneydoğu Anadolu, Irak ve diğer bölge ülkelerinin Akdeniz'e kavuştuğu yer anlamında çok önemli. Limanıyla, Serbest Bölgesi ve girişimcilik kabiliyetiyle bu alanda üstünlük sağlıyor. İnşallah Mersin'i orta vadede bir Dubai konumunda göreceğiz, bu konuda bütün yatırımlarımız yapılıyor. Irak Kalkınma Yolu bittiğinde, Basra'ya gelen Asya'nın ürünleri, Avrupa'ya geçerken, Irak'tan sonra Güneydoğu yollarımızı izleyip Mersin'den dünyaya, Avrupa'ya açılacak."

 

Borsamız Başkanı Özdemir: “Mersin, bölgenin en büyük gıda koridoru olabilir.”

 

Toplantı kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Borsamız Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in tarım ve gıda sektöründeki konumunun, ülke ekonomisine en yüksek katkıyı sağlayan illerden biri olduğunu ifade ederek, ilimizin bu alanda çok daha büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

 

Doğru bir planlamayla Mersin’in, bölgenin en büyük gıda koridoru haline gelebileceğini vurgulayan Özdemir; “bu koridor hem Türkiye’nin tarım ürünlerini hem de bölgesel gıda stoklarını Afrika, Orta Doğu ve Asya’ya hızlı ve etkin bir şekilde ulaştıracak bir merkez olarak işlev görecektir.” dedi.

 

Tarımsal ihracatta öne çıkan ülkelerin, kendi ürettikleri ürünleri doğrudan ihraç ettiklerini, yine kendi ürettikleri ürünlerden, katma değerli ürünler yaratarak pazarladıklarını, ithal edilen hammaddeleri olduğu gibi ya da işleyerek ihraç ettiklerini dile getiren Özdemir; “Mersin ekonomisinin hedeflediğimiz stratejik dönüşümünü gerçekleştirmek için; güçlü yönlerimizi daha da ileri taşımak, zayıf noktalarımızı ise kalıcı biçimde güçlendirmek zorundayız. Önümüzdeki dönemde sektörümüzün mutlaka yüksek katma değerli türev ürünlere yönelmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, Mersin’de sadece tarım ve gıda sektörüne yapılacak her yatırımın, teşvik sisteminde 5’inci bölge kapsamında değerlendirilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından katılımcılar, zirve kapsamında kurulan stantları gezdi.