Dünya Bakliyat Günü

Borsamız tarafından “Dünya Bakliyat Günü ve Bakliyat Yemekleri Sergisi” düzenlendi.
“Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İçin Bakliyat” temasıyla Borsamız ev sahipliğinde düzenlenen “Dünya Bakliyat Günü ve Bakliyat Yemekleri Sergisi” programına Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kent protokolü, oda ve dernek başkanları, Mersin Ticaret Borsası üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Programda ilk olarak, Borsamız ve Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle düzenlenen “Bakliyat Yemekleri Sergisi” gezildi. Sergide Bakliyat ürünleri kullanılarak hazırlanan 120 çeşit yemeğin sunumu yapıldı. Kent protokolü ve katılımcılar sergide yer alan yemekler hakkında şeflerden bilgi alırken, programa katılan Türk Yemek Uzmanı ve Yazar Sahrap Soysal ile de sohbet ettiler.
Vali Pehlivan: Dünya Nohut Üretiminde 3. ve Mercimekte 4. Sıradayız”
Programda bir konuşma gerçekleştiren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan Dünya Bakliyat Günü’nün kutlanma amacının önemli bir üretim ve pazarlama sektörü olan bakliyat sektörüne dikkat çekmek olduğunu ifade etti. Vali Su; “Dünya genelinde üretilen 96 milyon ton bakliyat düşünüldüğünde ülke olarak biz de azımsanmayacak bir kapasiteye sahibiz. Bu sene üretilen 1,3 milyon ton bakliyatla dünya genelinde nohutta 3. ve mercimekte 4. sırada bulunuyoruz. Ürün arzında son otuz yılda belli bir gerileme olduğu söylenebilir. Ama son yıllarda devletimizin, Tarım ve Orman Bakanlığımızın üretim politikaları çerçevesinde sağlamış olduğu teşviklerle 1 milyon tondan 1,3 milyon tona çıktı. Dolayısıyla üretim arzında giderek bir artış söz konusudur.” dedi.
Başkan Seçer: “Bakliyat Sektörü Mersin’e Önemli Bir Ekonomik Hareketlilik Sağlıyor”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Türkiye’nin bakliyat işleme, pazarlama ve ihracatı konusunda en gelişmiş bölgesinin Mersin olduğuna dikkat çekti. Başkan Vahap Seçer, Mersin’in bir ticaret kenti ve limanı aracılığı ile dünyaya açılma imkânı taşıyor olmasının bakliyat sektörünün özellikle 1980’li yıllardan sonra çok gelişmesine vesile olduğunu söyledi. Sektörün Mersin bölgesini ilgilendiren ayağının işleme ve ticaret kapasitesi olduğunu dile getiren Seçer, bakliyat sektörünün Mersin’e önemli bir ekonomik hareketlilik sağladığını aktardı. Seçer, sektörün istihdam yaratmasının yanı sıra diğer sektörlere de direkt ya da dolaylı olarak etki ettiğini söyledi.
Özdemir: “Daha Fazla Üretelim, Daha Fazla Tüketelim”
Programda bir konuşma gerçekleştiren Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyatın sahip olduğu özellikler nedeniyle en sağlıklı gıdalar ve diyet listelerinde başta geldiğini söyledi. Bakliyatın zengin olsun, fakir olsun, her sofranın gıdası olduğunu vurgulayan Özdemir, bakliyatın toprağı azot bakımından zenginleştirdiğini ve böylece toprak verimini artırdığını ifade etti. Geleceğin gıdasının bakliyat olduğunu söyleyen Özdemir; “Türkiye bir bakliyat ülkesi. Üretim kültürümüz var. Ticaret kültürümüz var. Tüketim kültürümüz var. Bu zenginliğimizi kaybetmemeliyiz. Daha fazla üretelim, daha fazla tüketelim.” dedi.
Şen: “Mersin Dünyanın Sayılı Bakliyat Ticaret Merkezlerinden Biridir”
Borsamız Meclis Başkanı Münir Şen ise Mersin sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı bakliyat ticaret merkezlerinden biridir. Dünyanın hiçbir şehrinde, Mersin’deki gibi yoğun şekilde kümelenmiş bir bakliyat sektörü olmadığını belirterek; “Ülkemizde bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70'i Mersin'de kuruludur. Benzer şekilde, ülkemiz bakliyat dış ticaretinin yüzde 80'i Mersin üzerinden yapılmaktadır. İlimizde 250’yi aşkın firma bu sektörde çalışmakta olup istihdama önemli katkı sağlamaktadır. Mersin’in toplam ihracatının yüzde 18’i sadece bakliyattan gelmektedir.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından program yemek ile devam etti. Programda; Kum Sanatı Ressamı Dr. Ramazan Yumrutepe tarafından da gösteri yapıldı.












