"Yumuktepe'yi Daha Fazla Sahiplenmeliyiz"

Okunma Sayısı : 90 05. 10. 2024

 

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, XXIX. Mersin Arkeoloji Günleri ilk gün açılış programına katıldı. Yaptığı konuşmada Mersin’in kültürel zenginliğine dikkat çekerek, özellikle 9000 yıllık bir geçmişe sahip Yumuktepe’nin daha fazla sahiplenilmesi ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için en kısa zamanda adaylık başvurusunda bulunması ve Mersin olarak bu konuya kilitlenilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Özdemir konuşmasında Mersin’in kültürel zenginliği ile ilgili rakamlar sundu. Buna göre;

Mersin’in 11 ören yeri ile Türkiye’de 3. sırada,

965 sit alanı ile 5. sırada,

Bakanlığa bağlı 8 müzesi ile 5. sırada

Müze eser sayısı bakımından 6. sırada

Müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısında 12. sırada yer almakta.

UNESCO’nun dünya mirası listesinde 1223 eser yer almakta.Bunun 21 tanesi Türkiye’de.

Kars ani harabeleri, Göbeklitepe, Efes, Bergama, Çatalhöyük, Selimiye Camii, Divriği camii, Troya antik kenti, Aphrodisias ve Göreme gibi değerli eserler bulunmakta.

“Dünya Mirası Geçici listesinde Türkiye’de 79 eser yer alırken Mersin’de 4 eser yer almakta. (Alahan Manastırı, Saint Paul Kuyusu ve tarihi çevresi, Mamure Kalesi ve Korykos Antik kenti)

Mersin’deki Yumuktepe M.Ö 7000 yıllara dayanmakta. Çatalhöyük M.Ö 7400, Göbeklitepe M.Ö 9000 yıllarına dayanıyor.

Göbeklitepe ve Çatalhöyük birer müze halini aldığını buna karşın Yumuktepe’nin aşama kaydedemediğini ve özellikle yurt dışından yeteri kadar ziyaretçi alamadığına dikkat çeken Özdemir “Kültürel miraslarımızı daha iyi tanıtarak başta genç nesiller olmak üzere daha geniş kitlelere ulaştırmalı ve ziyaretçi sayısını artırmalıyız.

Yumuktepe’de dokuz bin yıllık bir kültür var. Tarım ve hayvancılık topluluklarının oluşumunda ve Avrupa’ya yayılmasında önemli rol oynamıştır.Evcil hayvanların ve bitkilerin kullanımının tespit edildiği en eski yerleşimlerden biridir. İlk mühür, ilk metalurji faaliyetleri, sur duvarları ve ilk merkezileşme öğelerine sahiptir. Orada sıfırdan başlayıp yaklaşık 50-55 metreye çıkan bir yükseklik ve 33 katman var. Bunu yeryüzünde çıkardığımız anda Mersin'in değeri uçacaktır. Yumuktepe’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için Mersin olarak Yumuktepe’yi daha fazla sahiplenmeli ve bu konuya kilitlenmeliyiz”dedi