ORGAN SEÇİMLERİNE İLİŞKİN DUYURU

Mersin Ticaret Borsası
Üyelerinin Dikkatine
5174 Sayılı TOBB ile Oda ve Borsalar Yasası’nın 83. maddesi uyarınca " borsa organ seçimlerine seçmen olarak katılabilmek veya bu organlara seçilebilmek için, ticari ve sınai kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olma " şartı aranmaktadır.
Üyelerimizin vergi mükellefiyetlerine ilişkin borsamız kayıtları, 01 Eylül 2026 Salı gününden itibaren 18 Eylül 2026 Cuma günü mesai saati bitimine kadar (hafta içi mesai saatleri arasında) üyelerimizin incelemesine açıktır.
Hatalı kayıtların düzeltilmesi veya eksik bilgilerin tamamlanması için, firma yetkililerince imzalanmış ve kaşelenmiş bir dilekçe ile borsamıza başvurulması gerekmektedir.
Kayıtlarını düzeltmeyen üyelerin, borsamız kayıtlarının doğruluğunu kabul etmiş oldukları varsayılacaktır.
İlanen Duyurulur
Mersin Ticaret Borsası
AgroFoodSummit 2026 Bakliyat Paneli Mersin'de
Mersin Ticaret Borsası, AgroFoodSummit 2026
Bakliyat Paneli Sponsorudur
📍 AgroFoodSummit 2026, 24–25 Eylül tarihlerinde Mersin’de ikinci kez gerçekleştirilecek. Küresel ölçekteki bu önemli etkinlik; Ukrayna, Türkiye ve 25’ten fazla ülkeden üreticileri, ihracatçıları, işleyicileri, tüccarları, analistleri ve sektör birliklerini bir araya getirecek.
Bakliyat 2026/27: Arz açıkları nerelerde ortaya çıkacak ve bu açıkları kim kapatacak?
Küresel bakliyat piyasası, 2026/27 pazarlama yılına ülkeler bazında oldukça farklı koşullarla giriyor. Bazı ülkelerde hasat beklentilerin altında kalırken bazı ülkelerin ithalata bağımlılığı giderek artıyor. Geleneksel ticaret akışları ise hava koşulları, lojistik imkânlar ve dünyanın en büyük tüketici ülkelerinden gelen talep doğrultusunda yeniden şekilleniyor.
❓ Hangi ülkeler yeterli arza sahip olacak? Arz açıkları nerelerde ortaya çıkacak ve bu durum fiyatları nasıl etkileyecek? Bu sorular, AgroFood Summit 2026 kapsamında 24–25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek “Küresel Bakliyat Piyasası: Arz ve Talep” panelindeki uluslararası tartışmaların merkezinde yer alacak.
Hindistan ve Pakistan, talebin yoğunlaşacağı iki önemli merkez hâline gelebilir. Hindistan’ın toplam bakliyat üretiminin, hedeflenen seviyelerin altında kalacağı tahmin edilmektedir.
Pakistan ise hâlihazırda yapısal olarak ithalata bağımlı durumda. Ülkede yıllık 700 bin tonun üzerinde nohut tüketilirken yerli üretim yalnızca 300–350 bin ton civarında kalıyor. Diğer bakliyat ürünlerinde de arz açığı oldukça yüksek. Mercimek üretiminin 10–15 bin ton düzeyinde olduğu tahmin edilirken tüketim en az 160 bin tona ulaşıyor. Pakistan’da sarı bezelye üretimi ise yok denecek kadar az. Bu durum Kanada, Avustralya ve diğer ihracatçı ülkeler için yeni fırsatlar yaratırken mevcut ürün arzına yönelik rekabeti de artırıyor.
Çin, piyasadaki belirsizliği artıran bir diğer önemli unsur olarak öne çıkıyor. Ülkenin bezelye üretiminin en fazla 1,5 milyon ton, tüketiminin ise yaklaşık 3,4 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Bu da iç talebin yarısından fazlasının ithalatla karşılandığı anlamına geliyor.
Kanada, Çin pazarına yeniden erişim sağlamış olsa da ülkedeki bezelye ekim alanları bu yıl %13,7 oranında azaldı. Aynı dönemde küresel bezelye üretiminin 2026/27 sezonunda yaklaşık %13 düşebileceği öngörülüyor. Peki, Çin’in talebini karşılamada hangi ülke öne çıkacak?
Kazakistan da küresel ticaret akışlarının yeniden şekillenmesinde etkili olabilir. Ülkenin önemli üreticilerinden Atameken Agro’da %15’lik azalma dâhil olmak üzere mercimek ekim alanları gerilerken bezelye ekim alanlarının yaklaşık 200 bin hektar seviyesinde kalabileceği tahmin ediliyor. Kazakistan, bakliyat ihracatını artırma konusunda önemli bir potansiyele sahip olsa da lojistik, sektörün önündeki başlıca kısıtlardan biri olmaya devam ediyor.
Türkiye’de ise görünüm farklı gelişmeler içeriyor. Başlangıçta 350–400 bin ton olarak öngörülen kırmızı mercimek üretiminin, son tahminlere göre yalnızca 250 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Ukrayna, yeni sezona önemli miktarda bezelye arzıyla giriyor. Ülkede bugüne kadar 779 bin 20 ton bezelye hasat edildi. Peki, Ukrayna bezelyesi küresel ticaret akışlarındaki değişimden yararlanarak Asya pazarlarındaki konumunu güçlendirebilecek mi?
Bu rakamların her birinin ardında; üretim, talep, ithalat ve fiyatlara ilişkin farklı beklentilerin şekillendirdiği yerel piyasa hikâyeleri bulunuyor. AgroFoodSummit 2026, 2026/27 sezonu küresel bakliyat arz-talep dengesini kapsamlı biçimde değerlendirmek amacıyla Ukrayna, Türkiye, Kazakistan, Singapur, Pakistan, Belçika ve Hindistan’dan konuşmacıları aynı panelde bir araya getirecek.
Üretici ve ihracatçı ülkelerin temsilcileri, başlıca tüketici ülkeler, uluslararası tüccarlar ve piyasa analistleri; yeni sezonun arz ve talep görünümüne ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak.
MTB üyelerine özel partner katılım ücreti, kişi başı 550 ABD dolarıdır. Kayıt sırasında “MTB” promosyon kodunu kullanabilirsiniz.
🔗 Ayrıntılı bilgi: https://agrofoodsummit.com/
Agrofood Summit Mersin'de
Sayın Üyemiz,
Ukrayna tarım ürünlerinin ticareti, Türk iş dünyası için hiç olmadığı kadar cazip hale gelmiştir. 14 Temmuz 2026 tarihinde Türkiye ile Ukrayna arasında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile birlikte, Ukrayna menşeli ürünlerin %84'ü Türkiye pazarına gümrük vergisinden muaf olarak giriş yapabilmektedir.
Türkiye, halihazırda Ukrayna'nın ihracatında ikinci büyük pazar, üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda olup, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 7,9 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Bunun 2,7 milyar ABD dolarlık kısmını Ukrayna'nın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ihracat oluşturmaktadır.
Bu önemli gelişmenin ardından, 24-25 Eylül 2026 tarihlerinde Ukrayna Bakliyat ve Soya Birliği (Ukrainian Pulses and Soybean Association) tarafından Agro FoodSummit 2026, ikinci kez Mersin'de düzenlenecektir. Uluslararası nitelikteki bu önemli organizasyon; tarım ve gıda sektöründeki büyük holdinglerin üst düzey yöneticilerini, uluslararası ticaret şirketlerini, işleme sanayii temsilcilerini, lojistik firmalarını, Türkiye ve Ukrayna kamu kurumlarının yetkililerini ve uluslararası tarım ve gıda ticaretinin tüm paydaşlarını bir araya getirecektir.
Zirve programı aşağıdaki beş ana sektör başlığından oluşmaktadır:
· Tahıllar
· Durum Buğdayı ve İşleme Sanayii
· Bakliyat
· Soya Fasulyesi ve Soya Küspesi
· Yağlı Tohumlar ve Bitkisel Yağ Sektörü
Çok sayıda Ukraynalı tarım holdingi, uluslararası ihracatçı ve sektörün önde gelen tarım şirketleri katılımlarını şimdiden teyit etmiş olup, Mersin'de yeni iş bağlantıları kurmak, ticari görüşmeler gerçekleştirmek ve sözleşmeler imzalamak üzere bir araya gelecektir.
Şirketinizi, AgroFoodSummit 2026'ya katılarak yeni tedarikçilerle tanışmaya ve Türkiye ile Ukrayna arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın sunduğu fırsatlardan ilk yararlanan firmalar arasında yer almaya davet ediyoruz.
Mersin Ticaret Borsası üyelerine özel katılım ücreti kişi başı 550 ABD dolarıdır. Kayıt sırasında MTB promosyon kodunu kullanabilirsiniz.
Etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt işlemleri için: https://agrofoodsummit.com/
24-25 Eylül tarihlerinde Hilton Mersin'de sizleri aramızda görmekten memnuniyet duyacağız.