“Kendimize yetecek kadar üretim ve bunları değerlendirecek kapasitemiz var”

Okunma Sayısı : 274 28. 11. 2024

 

Borsamız Yönetim  Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genişletilmiş Ticaret Borsaları Konsey Toplantısına katıldı. Toplantı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve konsey üyelerinin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. 

Borsamız Yönetim  Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, burada yaptığı konuşmada Tarım sektörü doğası gereği sadece ülkemizde değil tüm dünyada son derece sorunlu bir sektör olduğuna dikkat çekerek ülkemizin tarım sektöründe toz pembe bir tablo olmadığı görülmesine rağmen  iyi niyetli ve doğru yapılan işlerin de görmezden geçilemeyeceğini söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanlığından tarım sektörü için önemli adımlar 

Bakanlığın son dönem ana icraatlarından örnekler veren Özdemir, Tarımsal Üretimin Planlanması, Tarım Sayımının yenilenmesi, 2025 yılı nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan 4. Tarım ve Orman Şurası, Ekilmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve Nadas alanlarının daraltılması konularında önemli adımlar attığının altını çizdi. 

“Tarımsal ihracatta kısa vadede ilk 15’e gireceğimize inanıyoruz” 

Özdemir, ülkemizin bitkisel üretim hacminin 139 milyon ton olduğunu ifade ederek, 68,5 milyar dolar tarımsal hasıla ile Avrupa’da 1. ve Dünyada 9’uncu olduğumuzu belirterek, 31 milyar dolar tarımsal ihracata karşılık, 24 milyar dolar tarımsal ithalat ile net ihracatçı konumda olunmasına karşın bakanlığın politikaları amacına ulaştığı taktirde, şu an 19. sırada yer alınan tarımsal ihracatta da kısa vadede ilk 15’e gireceğine inandığını söyledi. 

“Kendimize yetecek kadar üretim ve bunları değerlendirecek kapasitemiz var” 

Ülkemizin bakliyat ihracatının yüzde 90’ının Mersinli firmalar tarafından yapıldığını söyleyen Özdemir, 2023 yılı bakliyat üretiminin 1,3 milyon ton olduğunu belirterek Mersin’de bunun 2-3 katını işleyebilecek kapasitenin olduğuna dikkat çekerek,”Bakliyat ürünlerinde üretim ve tüketim kültürümüz var. Sanayide işleme kapasitemiz fazlasıyla mevcut. İhracatçılarımız dünya pazarlarında söz sahibi.Yeter ki üretelim. Hepsini değerlendirecek kapasitemiz var.” Dedi. 

“Pazar çeşitliliğini artıracak politikalar kaçınılmaz hale geldi” 

Dünya ticaretinde göreceli olarak üstünlüklere sahip ürünler ile ürün desenini genişletecek ve pazar çeşitliliğini artıracak politikaların kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Özdemir, dünyada avokado için 8,5 milyar dolar, mango için de 4 milyar dolarlık pazar bulunduğuna dikkat çekerek bu tropikal ürünlere artan bir yönelim olduğunu belirtti ve iklimi, toprağı, topoğrafyası ve su potansiyeli uygun olan Mersin’in bu çalışmalara pilot bölge olma açısından ideal olduğunu söyledi 

“Verimli olunan ve rekabet edilebilen stratejik ürünlere yönelerek ihracat genişletilmeli” 

Verimlilik ve rekabetçiliğin ana kıstaslar olması gerektiğine vurgu yapan Özdemir, verimli olunan ve rekabet edilebilen ürünlere yönelip ihracatın genişletilmesi gerektiğini sözlerin ekledi ve üretim planlamasının iskeletini stratejik ürünler (buğday, arpa, dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, patates, kuru soğan ve yem bitkileri) oluşturduğunu ifade ederek  bu ürünlerde kendine yeterlilik ana amaç olması gerektiğini ifade etti. 

“Tarım sektöründe dinamik planlar yapmalı ve  ürün desenimizi yeni şartlara göre gözden geçirmeliyiz” 

Özdemir, sözlerinin sonunda su kısıtı ve iklim değişikliğinin, tarım sektörümüzün geleceğinin belirlenmesinde hayati derecede rol oynayacağına dikkat çekerek, “Tarımsal üretim planlaması yaparken, statik planlar değil, bu faktörlerdeki değişimlere göre dinamik planlar yapmalı ve  ürün desenimizi, muhtemel yeni şartlara göre sürekli gözden geçirmeliyiz.”dedi

 Toplantıda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılık sektörlerinin önemli ve stratejik olduğuna vurgu yaparak  bu iki sektörün ihmal edilemeyeceğini belirtti ve bu konuda sektörü geliştirecek proje çalışmaları içerisinde olduklarını ifade etti.  

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da sektörün gelişmesi ve rekabet gücünün artması için önemli çalışmalara imza attıklarını ifade ederek, üreticilere ellerinden gelen desteği sağladıklarını, sektörün gelişmesi için tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi. Tarım sektörüne stratejik olarak yaklaştıklarını belirten Yumaklı, son 22 yılda tarım sektörüne aktarılan desteğin 1 trilyon 365 milyar lira olduğuna dikkat çekti ve bitkisel üretim miktarını yıllık 139 milyon tona çıkararak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını sözlerine ekledi.